Po dlouhé době jsme se zase vydali na farmu a zámecký statek do Újezdu nade Mží. Tentokrát na program Od zrníčka po pecen chleba. Přijeli jsme na farmu a hned jsme si začali povídat o minulosti tohoto statku. Nejprve jsme šli do zámku. Tady jsme si vyprávěli o tom, jakou cestou musí projít chleba, než se dostane k nám domů. Poznávali jsme různé druhy obilí, vymlátili pomocí cepů z klasů zrna, drtili je v mlýnku a zahráli si na pana mlynáře. Bylo to zajímavé povídání a práce lidí v dřívějších dobách byla namáhavá. Proto si asi všeho víc vážili. Druhá část programu byla o vlastním pečení. Museli jsme si sami připravit kvásek, těsto, všechno uválet, ochutit a dát péct. Tahle práce se všem dařila. A než se chleba upekl, šli jsme se podívat na farmu za zvířátky. Byli tady pštrosi, krocani, koně, osli, lamy, ovce, berani, dokonce i velbloud Emil. Nejvíc nás zaujala malá morčátka a králíčci. Zjistili jsme spoustu nových informací. Vzali jsme suchý chleba, rohlíky a nakrmili jsme je. A pak jsme už museli jít zpět ke vchodu – ke stromu duchů, kde jsme objali strom a v duchu si něco přáli. A potom jsme si koupili nějaký suvenýr. Třeba turistickou vizitku, kamínek, magnetky… A pak hurá pro chleba! Už byly upečené a krásně voněly. Dali jsme je do pytlíčku a někteří hned i ochutnali. Ale spíš jsme je měli nechat ochutnat rodičům. Ale když byly tak dobré ! Celé dopoledne rychle uteklo, všichni jsme měli hodně zážitků a z toho všeho dobrý pocit. Hodně jsme se toho dozvěděli a hlavně – kdo z vás umí upéct chleba? Bylo to fajn.
Agáta Ficová